koes van toes
schilderijen en workshops

hanneke toes


Zolang ik mij kan herinneren teken en schilder ik. Mijn studie tuin- en landschapsarchitectuur aan de Landbouwhogeschool in Wageningen leek hierop een logisch vervolg. Daar leerde ik naast ontwerpen vooral heel goed kijken. Dat laatste is voor mij onontbeerlijk bij het schilderen. 

Tot 1995 schilderde ik naast model- en portret vooral landschappen, daarna vooral koeien. De koeien in het landschap intrigeerden me altijd al. Vaak word ik getroffen door de nieuwsgierigheid en tegelijk de schichtigheid en uiteraard de prachtige ogen die je altijd aankijken. En net als zovelen, word ik altijd vrolijk van de aanblik van koeien in de wei. Behalve de kenmerken van het ras probeer ik ook de karakteristiek van die specifieke koe vast te leggen. 

Omdat schilderen in het “veld” vaak lastig is werk ik op basis van foto’s. Of ik nu een persoon, een hond of een koe schilder, ik wil het onderwerp een beetje leren kennen. Een portret is niet alleen een tweedimensionale afbeelding, maar moet naar mijn idee ook karakter, houding en beweging uitbeelden. Ik volg daarom het model een korte tijd en maak foto’s, die ik vervolgens gebruik bij het maken van het schilderij. zo ook met koeien. Ik beschouw de koeien dan ook als modellen. ze zijn allemaal anders en hebben hun eigen karakter en schoonheid.

Mijn 'overig werk' is divers. Ik heb veel beelden gemaakt en af en toe laat ik mij door omstandigheden inspireren. Hout speelt dan een grote rol in alle verschijningen, zowel de natuurlijke vormen als de verwerking en vergankelijkheid van hout zijn mijn bronnen. Verder schilder ik ook op afvalhout. 


De spekstenen beelden zijn vooral robuuste dames. De uiteinden van de stenen blijven steeds zichtbaar.

 


koes van toes | emailleplein 3 | 7071 az ulft

mobiel: 06 51188371
e-mail:  hanneke.toes@ziggo.nl